Ελληνικά

Share

 Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN&CENELEC ανακοίνωσαν πρόσφατα τη Στρατηγική τους για την Τυποποίηση με ορίζοντα το 2030. Αποτελεί μια υψηλού επιπέδου έκδοση η οποία θα καθοδηγεί τόσο τους ίδιους όσο και τα 44 μέλη τους-Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης από 34 χώρες, σε μια παραγωγική εργασία με παραδοτέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δεκαετίας.

Σ ένα δυναμικό όσο ποτέ κόσμο όπου η τεχνολογική καινοτομία,  οι περιβαλλοντικές αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις επικρατούν, προκαλείται μεγάλη αστάθεια στις περιφερειακές αγορές και η βιομηχανία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο περιβάλλον. Παράλληλα όμως αυτές οι ραγδαίες αλλαγές προσφέρουν αναμφίβολα κι ευκαιρίες γι’ ανάπτυξη και καινοτομία. CEN&CENELEC απαντούν με τη Στρατηγική 2030 σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής ηπείρου με αποφασιστικότητα να δράσουν υπέρ αυτών των ευκαιριών, προσφέροντας καινοτόμες κι ευέλικτες λύσεις μέσα από τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα που θα ενδυναμώνουν διαρκώς την κοινωνικό-οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης.

Μέσα από τη Νέα Στρατηγική 2030 στοχεύεται «η οικοδόμηση μιας ασφαλούς, αειφόρου και ανταγωνιστικής Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Τυποποίησης». Για να επιτευχθεί αυτό οι 2 Οργανισμοί καθόρισαν ως αποστολή τους: «Μέσω του δικτύου των εταίρων μας, συναινετικά, εκπονούμε πρότυπα τα οποία δημιουργούν εμπιστοσύνη,  ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αγοράς, διευκολύνουν την προσβασιμότητα στην αγορά και την καινοτομία, για μια καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο αειφόρα Ευρώπη»

Η Στρατηγική 2030 περιλαμβάνει μια σειρά από 5 στρατηγικούς στόχους οι οποίοι θα καθοδηγούν τις δράσεις των CEN&CENELEC εντός της τρέχουσας 10ετίας:

  • Ε.Ε. & ΕΖΕΣ ν αναγνωρίσουν και ν αξιοποιούν τη στρατηγική αξία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης
  • Τα ενδιαφερόμενα μέρη-κοινωνικοί εταίροι στην τυποποίηση, να επωφελούνται από σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που προσφέρουν τα πρότυπα
  • Βελτίωση του βαθμού ενημέρωσης για τα παραδοτέα των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN & CENELEC.
  • Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης που εφαρμόζουν CEN & CENELEC να καταστεί το προτιμητέο στην Ευρώπη.
  • Να ενισχυθεί και στο διεθνές στερέωμα, ο ηγετικός και καθοδηγητικός ρόλος της Ευρώπης στην τυποποίηση.

Η Στρατηγική 2030 ως καθοδηγητικό πλαίσιο των CEN & CENELEC και των Μελών τους, θ αποτελέσει σημείο αναφοράς το οποίο εγγυάται συμπληρωματικότητα, συνοχή και συνέπεια των πρακτικών εφαρμογών της και των μακροπρόθεσμων στόχων για όσους θα την εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της CEN, Vincent Laflèche, αυτή η 10ετής Στρατηγική αποτελεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για το δίδυμο της Ψηφιακής και Πράσινης Μετάβασης στη Νέα Εποχή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τυποποίηση παραμένει ευέλικτη και μάχιμη σ’ αυτή  την μεταβατική περίοδο του 21ου Αιώνα, ικανή να υποστηρίξει την ριζική μεταμόρφωση που υπόκειται η Ευρώπη εν μέσω της εφαρμογής της αναπτυξιακής της Στρατηγικής.

Ο Πρόεδρος της CENELEC Dany Sturtewagen συμπληρώνει λέγοντας ότι η προσπάθεια εκπόνησης της Στρατηγικής 2030 αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας με την εμπλοκή όλων των Μελών και των εταίρων της Ευρωπαϊκής Τυποποίησης, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αποτελεσματική εφαρμογή των φιλόδοξων στόχων της. Τέλος καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επιβιβαστούν από κοινού στο μεγάλο και συνάμα συναρπαστικό ταξίδι προς το 2030.

Η εφαρμογή της Στρατηγικής 2030 ξεκινά εντός του 2021 βάσει δομημένου πλάνου υλοποίησης που ετοιμάζεται από τα εκτελεστικά όργανα των δύο Οργανισμών.

Πηγή: CEN & CENELEC

Πρότυπα: Πρόσβαση & Αγορά

Μπορείτε να ψάξετε για πρότυπα χρησιμοποιώντας το ευρετήριο προτύπων

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ