του Πάμπου Καμμά*

Τα πρότυπα είναι εντεταλμένα να βελτιώνουν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια του καταναλωτή. Μελέτη που έγινε το 2009 από τον Γερμανικό Οργανισμό Τυποποίησης (DIN), έδειξε ότι η ακριβής παράθεση πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τότε στις οδηγίες χρήσης προϊόντων, απείχαν κατά πολύ από τις προσδοκίες των καταναλωτών. Ακόμα και σ’ ότι αφορούσαν βασικές αναφορές όπως π.χ. γλώσσα, μετάφραση, σημεία στίξης, η παρουσίαση και η συνοχή των οδηγιών χρήσης προϊόντων, δεν είχε γίνει κατορθωτό από πολλούς κατασκευαστές να το επιτύχουν. Αποδείχτηκε ότι, το να ετοιμάσει κανείς σωστές οδηγίες χρήσης για τον καταναλωτή, δεν αποτελεί απλή υπόθεση και απαιτείται προσεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε η αναθεωρημένη έκδοση του διεθνούς προτύπου για την “Ετοιμασία Οδηγιών Χρήσης Προϊόντων” με αριθμό αναφοράς CYS EN IEC/IEEE 82079-1:2019, το οποίο έχει υιοθετηθεί τόσο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) όσο και από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τυποποίησης για εθελοντική χρήση από τους ενδιαφερόμενους. Στόχος αυτό να αποφέρει οφέλη - πέραν των κατασκευαστών και των τυποποιητών - για το νομοθέτη και τον επόπτη της αγοράς, έτσι που να βελτιωθεί η ασφάλεια των καταναλωτών.

Το πρότυπο έχει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε είδος προϊόντος συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Κανένας κατασκευαστής δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί το πρότυπο ανεξάρτητα σε ποιον παραγωγικό κλάδο προϊόντων αναφερόμαστε: οικιακές συσκευές, λογισμικά, έπιπλα, παιχνίδια, οπτικοακουστικές συσκευές, εργαλεία, μηχανές όλων των τύπων, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κλπ., το πρότυπο είναι απαραίτητο για να μεριμνήσει υπέρ της ασφάλειας και της ορθολογικής χρήσης κάθε προϊόντος. Επιπρόσθετα, παρέχοντας εύκολες προς χρήση οδηγίες στον καταναλωτή, συνιστά απαραίτητο συστατικό ικανοποίησης του πελάτη γεγονός που πρέπει να το προσμετρά ο κατασκευαστής.

Πληροφοριακά για τους κατασκευαστές αλλά και για όλους τους άλλους χρήστες, το πρότυπο περιέχει μεταξύ άλλων κεφάλαια που αφορούν τις βασικές αρχές για την ετοιμασία οδηγιών χρήσης, τη διαδικασία διαχείρισης πληροφοριών χρήσης, τα περιεχόμενα οδηγιών χρήσης προϊόντων, τη δομή των πληροφοριών χρήσης, τη μορφή και τα μέσα που μπορούν ν’ αξιοποιηθούν για παρουσίαση των οδηγιών χρήσης καθώς επίσης και τις αναγκαίες επαγγελματικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν οι συγγραφείς των οδηγιών χρήσης. Επιπρόσθετα, το πρότυπο περιέχει πληροφοριακό και κανονιστικό Παράρτημα ως επίσης και παραδείγματα καλής χρήσης κι εφαρμογής.

Για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των καταναλωτών και για να βελτιώσουν την προστιθέμενη αξία που αυτοί παίρνουν μέσα από την αγορά προϊόντων, μπορούν να αξιοποιήσουν το εθελοντικό πρότυπο CYS EN IEC/IEEE 82079-1:2019 για την ετοιμασία Οδηγιών Χρήσης Προϊόντων. Μπορούν να το μελετήσουν ή/και να το προμηθευτούν από το Κέντρο Πληροφόρησης κι Εξυπηρέτησης του CYS στη Λευκωσία ή να ζητήσουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.cys.org.cy, την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και στα τηλέφωνα 22411413/4

                          

*Ο Πάμπος Καμμάς είναι Διευθυντής Τυποποίησης στον CYS