Share

 O Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), επιθυμεί να ενημερώσει ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, ο καθιερωμένος εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων με την επωνυμία CΥStandarDΑΥ2020 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.

Το μήνυμα για το 2020 που αποστέλλουν οι Διεθνείς Οργανισμοί Τυποποίησης (ISO, IEC, ITU) έχει τίτλο: «Τα Πρότυπα ως Εργαλείο Προστασίας του Πλανήτη». Οι ανθρωπογενείς και οι βιομηχανικές δραστηριότητες ευρείας κλίμακας του σύγχρονου πολιτισμού μας, δημιούργησαν σοβαρό θέμα με τις εκπομπές των αέριων του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση και τη δυσμενή αλλαγή του κλίματος της Γης. Η αλλαγή στο κλίμα επηρεάζει αρνητικά όλες τις μορφές ζωής. Ταυτόχρονα, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η ευρεία αστικοποίηση επιβάλλουν την υπεύθυνη χρήση των ανεπαρκών πόρων.

Προκειμένου να μειωθούν οι ανθρωπογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στον πλανήτη μας, απαιτείται πολιτική βούληση, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Η χρήση των διεθνών προτύπων αποτελεί ένα από αυτά τα εργαλεία για την προστασία του πλανήτη μας. Τα Διεθνή Πρότυπα που εκπονούνται από την IEC, τον ISO και την ITU λαμβάνουν υπόψη δοκιμασμένες και καθιερωμένες  τεχνικές λύσεις. Τα πρότυπα προάγουν το διαμοιρασμό της εμπειρογνωμοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας ισότιμα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Τα πρότυπα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πτυχών της εξοικονόμησης ενέργειας, της ποιότητας του νερού και του αέρα. Τα πρότυπα καθιερώνουν τυποποιημένα πρωτόκολλα και κοινές μεθόδους μέτρησης. Η ευρεία χρήση των προτύπων συμβάλλει στη μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανικής παραγωγής και των προϊόντων της, διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση των ανεπαρκών πόρων και βελτιώνει τις ενεργειακές επιδόσεις.

Ο CYS, κάθε χρόνο κατά την ετοιμασία και εφαρμογή του Στρατηγικού Πλάνου του, περιλαμβάνει δράσεις με σκοπό την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της βιομηχανικής κοινότητας. Μια εκ των κύριων προτεραιοτήτων του Οργανισμού είναι η προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια για Ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα τα οποία έχουν ως κύρια επιδίωξη τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση και τη μείωση των επιπτώσεων που τυχόν να προκαλούνται στο περιβάλλον από βιομηχανικές και ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Επίσης, ως ο Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης της χώρας, συμμετέχει ενεργά μέσω εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο κα ιδιωτικό τομέα σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς τεχνικές επιτροπές τυποποίησης του τομέα Περιβάλλοντος και με αυτό τον τρόπο προωθούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Παράλληλα, υπάρχει ενεργή συμμετοχή και στα διοικητικά σώματα της Ευρωπαϊκής Τυποποίησης, όπως είναι το SABE (Strategic Advisory Body on Environment – CEN/BT WG219), το οποίο συμβουλεύει το Τεχνικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τυποποίησης (CEN), για θέματα στρατηγικής στον τομέα του περιβάλλοντος (κυκλική οικονομία, επικίνδυνα χημικά στα προϊόντα, μικροπλαστικά, κλιματική αλλαγή κ.α.).

Επιπρόσθετα εντός του CYS, τίθεται ως προτεραιότητα η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και για το λόγο αυτό εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του CYS όπως ανακύκλωση χαρτιού και μπαταριών, εφαρμογή πράσινων δημόσιων συμβάσεων κ.α. Στόχος για τη νέα χρονιά είναι η ετοιμασία πολιτικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και η σχετική εφαρμογή συστήματος υποστήριξής της μέσω πιστοποίησης.

Ο CYS με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων, επιθυμεί να ευχαριστήσει τους δεκάδες εξωτερικούς συνεργάτες και εμπειρογνώμονες από όλο το φάσμα της κοινωνίας που συμμετέχουν στην τυποποιητική εργασία και στις Τεχνικές Επιτροπές Τυποποίησης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για την εθελοντική τους εργασία και την αφοσίωσή τους στην ποιότητα.

Buy & Access Standards

You can search for standards using the standards indexing system

FIND OUT MORE