Share

 

Πρόσβαση για όλους: Η απλή γλώσσα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών – αυτό είναι το θέμα της φετινής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, για να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τον βιομηχανικό και ακαδημαϊκό κόσμο να κάνουν τις επικοινωνίες τους πιο προσβάσιμες. Το φετινό μήνυμα Να κρατήσουμε τη γλώσσα μας απλή, για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, υπογραμμίζει την καίρια σημασία αυτού του γεγονότος σε συστήματα όπως αυτά της υγείας και της δικαιοσύνης, στα οποία η σαφής κατανόηση των δικαιωμάτων και των ευθυνών του ατόμου, είναι απαραίτητη για τη δίκαιη χωρίς διακρίσεις, μεταχείρισή τους.

Καθορίζοντας το μέλλον μας και περιγράφοντας το παρελθόν μας, οι λέξεις κατέχουν μεγάλη δύναμη καθώς μεταδίδουν αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε για να συνυπάρξουμε αρμονικά στην κοινωνία. Αλλά τα κακώς γραπτά κείμενα ή η γραφειοκρατική ορολογία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη δύναμη και να δημιουργήσουν φραγμούς μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη των μηνυμάτων. Το νέο διεθνές πρότυπο αποτελεί στρατηγικό εργαλείο  για την άρση αυτών των φραγμών.

Για να το υποστηρίξει αυτό,  ο ISO αναπτύσσει επί του παρόντος ένα νέο πρότυπο, το ISO 24495, Απλή Γλώσσα – Μέρος 1: Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες, με σκοπό να παρέχει στους συγγραφείς/αρθρογράφους/νομοθέτες στις περισσότερες γλώσσες, μια κοινή προσέγγιση η οποία τους βοηθά να επικοινωνούν αποτελεσματικά με το κοινό τους. Το εν λόγω πρότυπο περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αρχές, κατευθυντήριες γραμμές και τεχνικές για να βοηθήσει τους συγγραφείς να παράγουν επικοινωνίες που λειτουργούν σε οποιαδήποτε γλώσσα και αν εκφράζονται.

Ο κύριος Christopher Balmford, επικεφαλής του έργου της ομάδας εμπειρογνωμόνων που αναπτύσσουν το πρότυπο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι επικοινωνίες σε νομοθετικό ή υγειονομικό επίπεδο να είναι αποτελεσματικές, επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις επικοινωνίες για να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειές τους και τη ζωή τους.

«Όλοι έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και τις ευθύνες τους σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, ωστόσο η κακή επικοινωνία μπορεί να το εμποδίσει ουσιαστικά», ανέφερε. 

Το ISO 24495 αναπτύσσεται από τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO/TC 37: Γλώσσα και Ορολογία όπου τη γραμματεία της Επιτροπής κατέχει ο Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης της Κίνας, (SAC).

Η υιοθέτηση, εφαρμογή και προώθηση Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων στην Κύπρο, πραγματοποιείται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), ο οποίος είναι ο εθνικός φορέας για την Τυποποίηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το ISO 24495 επικοινωνώντας με το Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης (ΚΕΠΕ) του CYS.

Πηγή ISO

Η κα Μαριλένα Νικολάου εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών και Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)

Buy & Access Standards

You can search for standards using the standards indexing system

FIND OUT MORE