Share

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τον Νόμο για την αποτέφρωση των νεκρών στην Κύπρο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), επιθυμεί να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης (CEN) μέσω της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής CEN/TC 448, δραστηριοποιείται στον τομέα των Υπηρεσιών που προσφέρονται από τα Γραφεία Κηδειών.

Η τυποποίηση και τα πρότυπα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων. Ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου η εφαρμογή του νόμου για τα γραφεία κηδειών χρήζει βελτίωσης και αναβάθμισης, η συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στην αρένα της τυποποίησης, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τα γραφεία κηδειών.

Συγκεκριμένα, το 2019 η εν λόγω Τεχνική Επιτροπή έχει εκπονήσει το πρότυπο CYS EN 15017 «Υπηρεσίες Γραφείων Κηδειών — Απαιτήσεις» όπου η Κύπρος μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης συμμετείχε ενεργά στις εργασίες εκπόνησής του με τη συμβολή εθνικού αντιπρόσωπου.

Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών κήδευσης όσον αφορά την εκπαίδευση, τη μεταφορά, τις εγκαταστάσεις, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τη φροντίδα του θανούντος τόσο για υπηρεσίες ταφής όσο και για υπηρεσίες αποτέφρωσης. Το CYSEN 15017 ισχύει για όλους τους επαγγελματίες κηδειών, τα γραφεία κηδειών και τις υπηρεσίες κηδειών στα νεκροταφεία και στις ειδικές εγκαταστάσεις με κλιβάνους για την αποτέφρωση των νεκρών, καθώς και σε κάθε άλλο πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες κηδειών κάθε είδους. Το παρόν έγγραφο δεν ισχύει για τις τεχνικές απαιτήσεις που σχετίζονται με το προϊόν ούτε για τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Κάθε ενδιαφερόμενος δύναται να μελετήσει ή να προμηθευτεί το υπό αναφορά πρότυπο επικοινωνώντας με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης στα τηλέφωνα 22411413 & 22411414.

Buy & Access Standards

You can search for standards using the standards indexing system

FIND OUT MORE