Share

O Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και του κοινού γενικότερα για Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, διοργάνωσε επιτυχώς την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022 την διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα «ο Ρόλος των Διεθνών Προτύπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Κύριοι ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούρτος Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC JTC 21 ‘Τεχνητή Νοημοσύνη’ και ο κ. Peter Duessen, Τεχνικός Εμπειρογνώμονας στην Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ΙSO/IEC JTC 1 SC 42, αρμόδια για την εκπόνηση Διεθνών Προτύπων για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο κ. Τσιούρτος παρουσίασε το Ευρωπαϊκό  νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί  στα τέλη του 2023 και να καθορίσει τα επίπεδα ρίσκου τα οποία εμπίπτουν τα συστήματα  τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις αυστηρές απαιτήσεις οι οποίες θα επιβάλλονται στους παρόχους και χρήστες  εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.   
Επίσης έγινε αναφορά στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα θεωρούνται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό ως ‘υψηλού κινδύνου’ και θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση συμμόρφωσης για να μπορούν να διατίθενται  στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κ.Duessen  παρουσίασε το ρόλο της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης ΙSO/IEC JTC 1 SC 42  αλλά και την ολιστική προσέγγιση στην εκπόνηση προτύπων στο Θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Eπιπρόσθετα έγινε αναφορά στο Διεθνές πρότυπο ISO/IEC 42001:Artificial Intelligence Management System’’ το οποίο έχει την δυνατότητα να εφαρμοστεί από οργανισμούς οι οποίοι διαθέτουν λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης  για εσωτερική χρήση ή παρέχονται σε πελάτες. 

Με το κλείσιμο της διαδικτυακής  Ημερίδας σημειώθηκε η σημαντικότητα των προτύπων τόσο στη δημιουργία του Κυπριακού οικοσυστήματος αλλά και στην δημιουργία τεχνικών προτύπων για θέματα ασφάλειας της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς η τεχνολογία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους κλάδους της σύγχρονης Βιομηχανίας αλλά και στις υπηρεσίες των πολιτών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.   

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ICT Standardization

AI Act and European Standardization

Overview & major standardization achievements of the International Standardization Committee ISO/IEC JTC 1/SC 42 Artificial Intelligence

Buy & Access Standards

You can search for standards using the standards indexing system

FIND OUT MORE