Ελληνικά
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 21:20

Διαλέξεις στους μαθητές Τεχνολογίας Β’ Λυκείου στο Λύκειο Παραλιμνίου – 2ο Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άσκηση Εφαρμογής Προτύπων & Ποιοτικού Ελέγχου»

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης στο πλαίσιο προώθησης της χρήσης των προτύπων στην εκπαίδευση, και σε συνεργασία με το Λύκειο Παραλιμνίου πραγματοποίησε τον Ιανουάριο 2015, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σειρά διαλέξεων σε 60 περίπου μαθητές του μαθήματος τεχνολογίας Β’ Λυκείου. Οι διαλέξεις είχαν τίτλο «Πρότυπα και Ποιότητα» και αποτελούσαν την πρώτη από τρεις φάσεις ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδιάστηκε από ομάδα Λειτουργών του CYS, με τίτλο «Άσκηση εφαρμογής προτύπων & Ποιοτικού ελέγχου» που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

Κατά τις διαλέξεις έγινε εισαγωγή στο θέμα της Τυποποίησης αλλά και της σημασίας της ποιότητας και των προτύπων στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαλέξεις κι έθεσαν πολλά και σημαντικά ερωτήματα. Οι μαθητές είχαν ήδη χωριστεί σε ομάδες και δημιούργησαν την δική τους εταιρία. Βασικός στόχος της άσκησης που σχεδιάστηκε, είναι οι μαθητές να εφαρμόσουν στις εταιρίες αυτές τα όσα έμαθαν.

Μετά το τέλος των διαλέξεων, έγινε επεξήγηση του επόμενου σταδίου της άσκησης αναφορικά με τα παραδοτέα που θα πρέπει να ετοιμάσουν οι ομάδες των μαθητών με την καθοδήγηση των λειτουργών του CYS τους μήνες που ακολουθούν. Η τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μάϊου και θα αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της κάθε ομάδας, μέσα από παρουσίαση και προσωπικές συνεντεύξεις.

Σημαντική καινοτομία του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ότι αυτό συνδέθηκε με τον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας JuniorAchievementCyprus στον οποίο επίσης συμμετέχουν οι ομάδες των μαθητών. Συνεπώς, και σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, οι εταιρίες που δημιούργησαν οι ομάδες των μαθητών δεν είναι εικονικές, αλλά παράγουν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι θα τους βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας της ποιότητας και της εφαρμογή προτύπων στις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους καθηγητές τεχνολογίας αλλά και τον Διευθυντή του λυκείου Παραλιμνίου για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία τους.

par2