Ελληνικά
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 11:41

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων ''Με τα Πρότυπα μιλάμε την ίδια γλώσσα''

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων

14 Οκτωβρίου 2015

Μήνυμα των Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης ISO, IEC, ITU

 

Με τα Πρότυπα μιλάμε την ίδια γλώσσα

 

Κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, τα μέλη των Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης (ISO, IEC, ITU), εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς τους χιλιάδες εμπειρογνώμονες ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες και εκπονούν τις εθελοντικές προδιαγραφές οι οποίες στη συνέχεια εκδίδονται ως Διεθνή Πρότυπα.

Φανταστήκατε ποτέ έναν κόσμο χωρίς Πρότυπα;

Φανταστήκατε την πιστωτική σας κάρτα να μην ταιριάζει σε όλες τις αυτόματες ταμειακές μηχανές ή να μπαίνατε σ’ ένα κατάστημα όπου να μην βρίσκατε τον κατάλληλο τύπο λαμπτήρα για το φωτιστικό σας; Φαντάζεστε τον κόσμο μας χωρίς τηλεφωνικούς κωδικούς, κωδικούς χωρών και νομισμάτων και διαδικτυακή σύνδεση. Πώς θα αναγνωρίζατε από πού προέρχεται μια κλήση εάν δεν υπήρχαν οι τηλεφωνικοί κωδικοί ή πώς να συνδεθείτε με την συγκεκριμένη περιοχή;

Χωρίς τα πρότυπα, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των μηχανών, των προϊόντων και των εξαρτημάτων, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Για παράδειγμα: Τα γραφικά σύμβολα μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες με αναμφίσημο τρόπο, άμεσα κατανοητές από όλους – ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλά ή γράφει ο καθένας, όπως οδηγίες χρήσης και πλυσίματος των ρούχων, σημάνσεις εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οδηγίες χρήσης των ηλεκτρικών μηχανημάτων. Εάν το κάθε άτομο χρησιμοποιούσε διαφορετικά σύμβολα για το ίδιο μήνυμα, τότε η επικοινωνία θα ήταν αδύνατη.

Πέραν από την καθημερινότητά μας, τα πρότυπα είναι εξίσου απαραίτητα και στον τομέα της τεχνολογίας. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ο υπολογιστής στέλνει τα έγγραφά σας προς εκτύπωση σε εκτυπωτές διαφορετικών κατασκευαστών;

Τα πρότυπα είναι αυτά που θέτουν τους κοινούς κανόνες και τις παραμέτρους για τη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των προϊόντων. Διάφορες μορφές αρχείων όπως το MPEGκαι το JPEGεπιτρέπουν στο χρήστη να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο με συγγενείς και φίλους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία διαφορετικών κατασκευαστών.

Φανταστήκατε ποτέ πόσο δύσκολη θα ήταν η διαδικασία παραγγελίας και αγοράς προϊόντων από προμηθευτές στη διεθνή αγορά εάν δεν υπήρχαν τα τυποποιημένα μεγέθη μέτρησης. Οι όροι για διαστάσεις και μεγέθη όπως “small”, “medium”, “large”¨ ερμηνεύονται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους!

Τα πρότυπα, όχι μόνο εξαλείφουν τους φραγμούς και διευκολύνουν το εμπόριο, αλλά επίσης διευκολύνουν τον κόσμο να εργάζεται μαζί σε όλη την υφήλιο.

Τα Διεθνή Πρότυπα αποτελούν τη “λυδία λίθο” της τεχνολογίας. Τα πρότυπα είναι απαραίτητα για τη διαλειτουργικότητα των προϊόντων και την αμοιβαία κατανόηση. Όπου υπάρχουν πρότυπα, τα πράγματα κυλούν σαν ρολόι. Η μη χρήση τους γίνεται αμέσως αντιληπτή. Σε ένα κόσμο χωρίς πρότυπα, ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες, όπως η πραγματοποίηση μιας κλήσης, το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και η χρησιμοποίηση της πιστωτικής μας κάρτας, θα ήταν δύσκολες, αν όχι αδύνατες.

Επιμέλεια CYS: ΜΝ/07/09/2015