Ελληνικά
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 07:30

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του CYS στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), ως ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου, συμμετείχε ενεργά στο διεθνές συνέδριο ‘’Euromed 2016’’, το οποίο διεξήχθη στην Κύπρο μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 05 Νοεμβρίου, 2016, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ψηφιακής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

 Ως ένθερμος υποστηρικτής της διαφύλαξης και προβολής του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, ο CYS χαιρέτισε το Συνέδριο με μήνυμα της Προέδρου του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης, Κικούλας Κότσαπα, η οποία υπογράμμισε ότι Ο Πολιτισμός είναι ο καθρέφτης της κάθε χώρας γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρούμε τον πολιτιστικό μας πλούτο αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Η πολιτιστική κληρονομία είναι η ιστορία μας την οποία θα διδάξουμε στις μελλοντικές γενεές.

 

Η Κύπρος, ως μια από τις πλέον ιστορικά και χρονικά πλουσιότερη Πολιτιστικά χώρα, οφείλει να εμπλακεί ενεργότερα στον τομέα της τυποποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι το οποίο θα τη βοηθήσει να ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας στο υψηλότερο βάθρο της, προωθώντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Ο CYS, μέσω της συμβολής του στο EUROMED 2016, είχε σκοπό να ενημερώσει τους εμπειρογνώμονες για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομίας που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και επίσης την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής προτύπων στην Κυπριακή κοινωνία. Θέλοντας επίσης, ν’ αναδείξει την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Τυποποίηση σε ένα τομέα ορόσημο για τη βιωσιμότητα και αειφορία, ο CYSσυμμετείχε ενεργά στο Συνέδριο στις 3 Νοεμβρίου, με εισηγητή τον κύριο VascoFassina, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN/TC 346: ConservationofCulturalHeritage. Ο κύριος Fassina, μίλησε για το τυποποιητικό έργο που έχει γίνει αυτά τα 10 χρόνια που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης για την Πολιτιστική Κληρονομία και αναφέρθηκε εκτενώς στα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από την CEN/TC 346. Έκανε επίσης έκκληση στους Κύπριους εμπειρογνώμονες για ενεργότερη συμβολή στην Τυποποίηση. Συγκεκριμένα ο κύριος Fassinaανέφερε: Η Κύπρος, ως μια από τις πλέον ιστορικά και χρονικά πλουσιότερες Πολιτιστικά χώρες, οφείλει να εμπλακεί ενεργότερα στον τομέα της τυποποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι το οποίο θα την βοηθήσει να ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας στο υψηλότερο βάθρο της και θα προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα της.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πέραν των 150 ενδιαφερομένων από διάφορες χώρες, Ευρωπαϊκές και μη. Εκπροσωπήθηκαν δημόσιοι φορείς και οργανισμοί της Κύπρου, εκκλησιαστικοί φορείς καθώς επίσης και εκπρόσωποι της κρατικής μηχανής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη συμμετοχή του CYS στο Συνέδριο.

 

IMG 1364

 

14732399 1299278853446781 1727715181984465028 n