Ελληνικά
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 10:10

Φιλοξενήθηκε στην Κύπρο η Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης για θέματα Προσβάσιμου Τουρισμού (ISO/TC 228/WG 14)

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) ως ο εθνικός φορέας τυποποίησης της χώρας μας, είχε την τιμή να φιλοξενήσει στη Λεμεσό την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Τεχνικής Επιτροπής ISO/TC 228 /WG 14: Τουρισμός και Συναφείς Υπηρεσίες: Προσβάσιμος Τουρισμός. Η ομάδα εργασίας συνεδρίασε για 2 ημέρες στη Λεμεσό όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων εθνικών οργανισμών τυποποίησης καθώς επίσης και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών εμπλεκόμενων φορέων.

WG 14 members

Η ΙSO/TC 228 ασχολείται με την εκπόνηση προτύπων στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών. Η Ομάδα Εργασίας 14: Accessible Tourism, έχει ως σκοπό την εκπόνηση προτύπων στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού και συγκεκριμένα την προβολή κατευθυντήριων οδηγιών και εισηγήσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η άνετη και ασφαλή παραμονή των τουριστών με αναπηρίες σε ένα περιβάλλον προσιτό και προσβάσιμο.

Η Κύπρος μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS), αποτελεί Πλήρες Μέλος της εν λόγω Ομάδας Εργασίας (Accessible Tourism) από το 2016 και συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπό της στις εργασίες της, με κύριο στόχο την στενότερη παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα του Τουρισμού και την αποτελεσματική αξιοποίηση των προτύπων στην τουριστική βιομηχανία. Η κυρία Στέλλα Γαβριήλ αποτελεί την εθνική αντιπρόσωπο της Κύπρου και συμμετείχε ενεργά στο 2ήμερο πρόγραμμα εργασιών της Ομάδας Εργασίας.

Σκοπός της ημερήσιας διάταξης ήταν η συζήτηση και η ανάλυση 300 περίπου σχολίων τα οποία αφορούσαν το προσχέδιο του Διεθνούς Προτύπου ISO/CD 21902: Tourism and related services -- Accessible tourism for all -- Requirements and recommendations. Από τη συζήτηση κάποια από αυτά απορριφθήκαν και κάποια άλλα αποφασίστηκε όπως ενσωματωθούν στο προσχέδιο προτύπου το οποίο ετοιμάζεται από την Ομάδα Εργασίας 14. Η δημοσίευση του εν λόγω διεθνούς προτύπου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, η κα Σόφη Χριστοφίδου, Διευθύντρια Τμήματος Εξυπηρέτησης Επιβατών της Hermes Airports, παρουσίασε τις καλές πρακτικές, τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες προσβάσιμου τουρισμού για τα ΑμεΑ, οι οποίες εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δυο αεροδρόμια της Κύπρου έχουν διακριθεί τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα σε 500 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ως τα «πιο Προσβάσιμα Αεροδρόμια για Άτομα με Αναπηρία», από το «Airports Council International» της Ευρώπης.

Χορηγός της Φιλοξενίας ήταν η εταιρεία 1000 Miles First Step, κυπριακό ταξιδιωτικό πρακτορείο που ειδικεύεται στον εκπαιδευτικό τουρισμό, στον προσβάσιμο τουρισμό και στον εξειδικευμένο θεματικό τουρισμό.

20181025 093211 resized 1  20181025 093333 resized dinner 20181025 093230

Hermes Airports accessible practicessophie christofidou hermes airports