Ελληνικά

 * της Ναταλί Γιωργαλλά

Η επιτυχημένη διαχείριση των έργων (Project Management) είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής αποδοτικότητας. Είναι επιπλέον συχνά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση προγραμμάτων (Programme Management) και χαρτοφυλακίων (Portfolio Management) μαζί με τη διακυβέρνηση (Governance). Σε αυτά τα πλαίσια, δύο βασικά πρότυπα στη σειρά προτύπων του ISO 21500 μόλις επικαιροποιήθηκαν με αποτέλεσμα να παρέχουν ακόμη πιο εκτεταμένη καθοδήγηση σχετικά με αυτή τη θεματολογία.

Η σειρά των προτύπων ISO 21500 αναπτύσσεται από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Αρμόδια επιτροπή τυποποίησης του ISO για τη Διαχείριση Έργων, όπου ανήκει η οικογένεια των διεθνών προτύπων της σειράς ISO 21500 είναι η ISO TC 258 “Project, programme and portfolio management”.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση των προτύπων που αφορούν τη Διαχείριση Έργων και πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα πρότυπα:

  • ISO 21503:2022 - Guidance on programme management:

Παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση ομάδας έργων που έχουν κοινό ή κοινούς στόχους (Programme Management). Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της διαχείρισης προγραμμάτων και οι περιγραφές σχετικών όρων, ορισμών, εννοιών, προϋποθέσεων και πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και αρμοδιοτήτων που αποτελούν ορθή πρακτική στη διαχείριση προγραμμάτων. (Programme Management).

  • ISO 21504:2022 - Guidance on portfolio management:

Παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις αρχές της διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και προγραμμάτων (Portfolio Management). Οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζονται στο πρότυπο προορίζονται να προσαρμοστούν ανάλογα με το συγκεκριμένο περιβάλλον κάθε χαρτοφυλακίου έργων και προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα πρότυπα ISO 21503:2022 - Guidance on programme management και ISO 21504:2022 - Guidance on portfolio management μπορείτε να απευθύνεστε στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS). Ο CYS είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης αρμόδιος για την προώθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα πρότυπα από τον CYS (Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης – ΚΕ.Π.Ε) επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 22-411413/4, ή μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με τον ISO

Ο ISO είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός. Μέσω των μελών του, συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες για την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη εθελοντικών, συναινετικών, σχετικών με την αγορά διεθνών προτύπων που υποστηρίζουν την καινοτομία και παρέχουν λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις.

Σχετικά με τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO/TC 258: Project, programme and portfolio management

Η ISO/TC 258 είναι η διεθνή τεχνική επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την ανάπτυξη προτύπων σε θέματα Project, Programme και Portfolio Management και άλλη σχετική θεματολογία. Η επιτροπή ISO/TC258 έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 8 πρότυπα.

Σχετικά με τον CYS

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο Εθνικός Φορέας Τυποποίησης της Κύπρου. Εκπροσωπεί τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της Κύπρου σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης. Συνεργάζεται με διαφορετικούς κλάδους, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς και καταναλωτές για την ανάπτυξη Κυπριακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων.

*Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).