Ελληνικά

Share

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο  Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) μαζί με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (AΨΑ) με θέμα «Standards supporting conformity assessment in Cyber security and Data protection».

Την ημερίδα χαιρέτισε η Γενική Διευθύντρια Τυποποίησης του CYS κα. Αθηνά Παναγιώτου και ο κος Πέτρος Γαλίδης Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών επισημαίνοντας την σημασία της Τυποποίησης στο θέμα της ηλεκτρονικής ασφάλειας.   

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό Τυποποίησης Στέφανο Γκιούρωφ σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες  του CYS στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών καθώς επίσης και τους τρόπους εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή τυποποίηση.

Επίσης έγινε παρουσίαση από τον επικεφαλή της Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας (AΨΑ),  Δρ Γιώργος Χατζηχριστοφή ο οποίος παρουσίασε το εθνικό συστήματα πιστοποίησης. Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές της ημερίδας ήταν και ο εθνικός αντιπρόσωπος  του CYS στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13 ‘’Κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων, Κωνσταντίνος Τσιούρτος ο οποίος παρουσίασε τις πολιτικές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από ξένους εμπειρογνώμονες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας ,του Walter Fumy Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13 όπου έκανε μία γενική επισκόπηση των προτύπων για την αξιολόγηση συμμόρφωσης στον τομέα της ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, του Alessandro Guarino, Convenor της CEN/CLC JTC13 / WG 5 όπου έκανε μια γενική επισκόπηση των προτύπων για συστήματα πιστοποίησης και αξιολόγησης συμμόρφωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συνέχισαν οι Δρ Samim Ahmadi - μέλος της CEN/CLC JTC13 όπου στην παρουσία του επικεντρώθηκε στα Ευρωπαϊκά Εναρμονισμένα πρότυπα για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την οδηγία για τον ράδιο εξοπλισμό - Radio Equipment Directive (RED), του Dr Eric Vetillard – Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας Πιστοποίησης στον Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) όπου με την σειρά του ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα σχέδια πιστοποίησης και τυποποίησης στον χώρο της κυβερνοασφάλεια. Τέλος ο Δρ. Αλέξης Μιχαήλ – Επικεφαλής Τεχνολογικού Κινδύνου της BDO Cyprus μίλησε για κίνδυνους και απειλές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση αναφορικά με την τυποποίηση και πιστοποίηση. Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου άτομα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Με το κλείσιμο της ημερίδας διαφάνηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης σε όλο το φάσμα τεχνολογιών που αφορούν πρότυπα στην Κυβερνοασφάλεια.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

National standardization system in ICT - Dr Stefanos Gurov

National certification structure and schemes based on cyber security act (CSA) - National certification structure and schemes based on cyber security act (CSA) - Dr George Hadjichristofi

EU policies & regulations for cyber security - Constantinos Tsiourtos

General overview of standards for conformity assessment in Cyber security - Walter Fumy

General overview of standards for conformity assessment certification schemes in data protection - Alessandro Guarino

Harmonised standards for cyber security certification under radio equipment directive (RED) - Dr Samim Ahmadi

Certification schemes and standardization in cyber security - Dr Eric Vetillard

Not your usual threat landscape - Dr. Alexis Michael

 

 

Πρότυπα: Πρόσβαση & Αγορά

Μπορείτε να ψάξετε για πρότυπα χρησιμοποιώντας το ευρετήριο προτύπων

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ