Τα ιατρικά (κλινικά) εργαστήρια μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διάγνωση, πρόγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή των ασθενών. Είναι αδιαμφησβήτητη συνεπώς, η ανάγκη τα εργαστηριακά αποτελέσματα που εκδίδουν να είναι ακριβή και αξιόπιστα.
Μια σημαντική προϋπόθεση για τα πιο πάνω είναι ο υπολογισμός της αβεβαιότητας μετρήσεων σε σχέση με τις δοκιμές που εκτελούνται στα κλινικά εργαστήρια, καθώς με τον υπολογισμό της αβεβαιότητας μπορεί να γίνει εκτίμηση της αξιοπιστίας του αποτελέσματος, να προσδιοριστεί η ποιότητα της μέτρησης, ενώ επιπλέον δίνεται και η δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων και ανάλυσης των σφαλμάτων. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι και η επαλήθευση των μεθόδων που χρησιμοποιούν τα κλινικά εργαστήρια, η τεκμηρίωση δηλαδή, της καλής επίδοσης των μεθόδων έναντι των σχετικών προδιαγραφών (π.χ. προτύπων, βιβλιογραφίας, κατασκευαστών εξοπλισμού κλπ.).
Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο υπολογισμός της αβεβαιότητας μετρήσεων και η επαλήθευση μεθόδων περιλαμβάνονται και στις απαιτήσεις του προτύπου διαπίστευσης κλινικών εργαστηρίων CYS EN ISO 15189 Ιατρικά (Κλινικά) Εργαστήρια: Απαιτήσεις Ποιότητας & Ικανότητας» που έχει αναθεωρηθεί πρόσφατα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη σημασία τους, αλλά και τα πλεονεκτήματα που επιφέρει για το ίδιο το εργαστήριο.
Στόχος του σεμιναρίου: Η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον υπολογισμό αβεβαιότητας στα ιατρικά (κλινικά) εργαστήρια και την επαλήθευση μεθόδων, η κατανόηση και η εμπέδωση σημαντικών τύπων και ορισμών όπως π.χ. η διακύμανση, η απόκλιση, η πιστότητα, η επαναληψιμότητα, το σφάλμα, η αβεβαιότητα, οι βαθμοί ελευθερίας, ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος ποιότητας κ.α. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην επαλήθευση μεθόδων και τη σχέση της αβεβαιότητας με τη διαδικασία επαλήθευσης, στην ανάλυση και ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας μέσα από πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής και πρακτική εξάσκηση με επίλυση ασκήσεων υπολογισμού αβεβαιότητας σε δοκιμές κλινικών εργαστηρίων.
Περιγραφή Συμμετεχόντων: Διευθυντές και εποπτικά στελέχη κλινικών εργαστηρίων, Λειτουργοί κλινικών εργαστηρίων, Τεχνικοί Υπεύθυνοι και Υπεύθυνοι Διαχείρισης Ποιότητας κλινικών εργαστηρίων, Εσωτερικοί Επιθεωρητές κλινικών εργαστηρίων, στελέχη Φορέων Πιστοποίησης & Φορέων Ελέγχου, Σύμβουλοι Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας Κλινικών Εργαστηρίων, Αξιολογητές Φορέων Διαπίστευσης, Φορέων Πιστοποίησης και Φορέων Ελέγχου.
Γλώσσα: Ελληνικά
Εκπαιδευτής: Δρ Πέτρος Καρκαλούσος
Ο Δρ. Πέτρος Καρκαλούσος εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ως συνεργαζόμενο μέλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας, ενώ παράλληλα εργάζεται από το 2013 ως Υπεύθυνος Ποιότητας σε βιοπαθολογικά εργαστήρια διαγνωστικού κέντρου στην Αθήνα. Επιπλέον, από το 2008 είναι Αξιολογητής του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) και διεξάγει αξιολογήσεις διαπίστευσης με βάση το πρότυπο CYS EN ISO 15189 για τα κλινικά εργαστήρια και το CYS EN ISO/IEC 17025 για τα εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων. Πέρα από την πολύ μεγάλη εμπειρία που διαθέτει σε εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές θέσεις που σχετίζονται άμεσα με τα ιατρικά (κλινικά) εργαστήρια, τον έλεγχο ποιότητας, τον υπολογισμό αβεβαιότητας, τη στατιστική κλπ., διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα αυτό αφού έχει εργαστεί σε πλειάδα ιατρικών εργαστηρίων σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Επιπρόσθετα ασχολείται εδώ και χρόνια με τη δια βίου μάθηση στα θέματα αυτά, ενώ από το 2022 έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Εξ ’αποστάσεως Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κλινικής Χημείας (EFLM).
Απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:
- η εγγραφή της επιχείρησης καθώς και του συμμετέχοντα στη ψηφιακή πύλη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού «ΕΡΜΗΣ»
- η συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής του CYS που φαίνεται πιο κάτω, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2024.
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) ή scientific calculator (επιστημονική υπολογιστική μηχανή) για την επίλυση των ασκήσεων.