Ελληνικά
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 05:01

Ο CYS στη Γραμματεία Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης του τομέα Υδρογονανθράκων

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) στο πλαίσιο των εργασιών του και με τις προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, έχει αναλάβει τη διαχείριση της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής “CEN/TC12: Materials, equipmentandoffshorestructuresforpetroleum, petrochemicalandnaturalgasindustries”.

Η CEN/TC12 επεξεργάζεται θέματα τυποποιητικής εργασίας που αφορούν τον εξοπλισμό, τα υλικά και τις θαλάσσιες κατασκευές που χρησιμοποιούνται κατά τη γεώτρηση, παραγωγή, μεταφορά με αγωγούς και την επεξεργασία αέριων και υγρών υδρογονανθράκων. Η CEN/TC12 συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO/67 (με τον ίδιο τίτλο) και στα πλαίσια της Συμφωνίας της Βιέννης (ViennaAgreement) μεταξύ CENκαι ISO, τα πρότυπα που επεξεργάζεται η CEN/TC12 αποτελούν κυρίως υιοθέτηση των διεθνών προτύπων που εκπονεί η ISO/TC67.

Λόγω της κρισιμότητας των θεμάτων που συζητούνται στις συνεδριάσεις της CEN/TC12, στις εργασίες της Επιτροπής πέραν των χωρών μελών της CEN, συμμετέχουν με το καθεστώς του παρατηρητή και εκπρόσωποι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Ρωσία, Καζακστάν και χώρες του Περσικού Κόλπου. Συμμετέχουν επίσης εταιρίες όπως η GAZPROM, η ENIκαι η CHEVRONκαι φορείς όπως το InternationalAssociationofOil & GasProducers (IOGP), το AmericanPetroleumInstitute (API) και το GulfStandardisationOrganisation (GSO).

Η ανάληψη της Γραμματείας της CEN/TC12 αποτελεί τιμή για το CYS, αφού αναγνωρίζονται και εκτιμούνται οι δυνατότητες του Οργανισμού για τη σημαντική αυτή υποχρέωση και ταυτόχρονα πρόκληση λόγω των δεσμεύσεων και των καθηκόντων που απορρέουν μέσα από αυτή την εργασία. Παράλληλα, είναι ευκαιρία για ανάδειξη και προβολή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό της τυποποίησης, καθώς επίσης και ευκαιρία για ενεργότερη εμπλοκή στην τυποποιητική εργασία του τομέα αυτού και προώθησης των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη και τον αναδυόμενο τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.