Ελληνικά
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 08:41

Βράβευση της Σχολής Κωφών για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του CYS στον Παγκύπριo Διαγωνισμό µε θέμα «Σχολικά Παραδείγματα Καλής Πρακτικής σε Θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου».

Τη σχολική χρονιά 2014-2015, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια της ένταξης των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στο Αναλυτικό Πρόγραµµα του µαθήµατος της Οικιακής Οικονοµίας-Αγωγής Υγείας, διοργάνωσε διαγωνισμό µε θέμα «Σχολικά Παραδείγματα Καλής Πρακτικής σε Θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου». Βασικοί στόχοι του διαγωνισμού ήταν: α) η προώθηση των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στο άμεσο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα που δραστηριοποιούνται οι μαθητές, και β) ο καθορισμός δράσεων ώστε να προωθηθεί η εκτίμηση και η σωστή διαχείριση κινδύνων που εντοπίζονται. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα απονεμηθούν δύο ισότιμα βραβεία στις δύο καλύτερες συμμετοχές όλων των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας του με τη Σχολή Κωφών και με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Αγωγής Υγείας της Σχολής κας Ροδούλας Παπαλαμπριανού-Καραβέλλα, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάιο, ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο η Σχολή Κωφών έλαβε μέρος στον πιο πάνω διαγωνισμό. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους μαθητές της σχολής από ομάδα Λειτουργών Τυποποίησης του CYS, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους δασκάλους νοηματικής της σχολής. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τα πρότυπα και τη σημασία τους όσο αφορά την ασφάλεια στην καθημερινότητα μας, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Το πρόγραμμα υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με τίτλο «Ασφάλεια στον παιχνιδότοπο – Γνωριμία με τα πρότυπα και τη σχέση τους με την ασφάλεια».

 

Αποτελεί μεγάλη αναγνώριση και ικανοποίηση για τον CYSτο γεγονός ότι η επιτροπή αξιολόγησης που συστάθηκε για τους σκοπούς του διαγωνισμού, αποφάσισε στις 19 Ιουνίου 2015, όπως η Σχολή Κωφών λάβει ένα από τα δύο αυτά ισότιμα βραβεία, για το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με τον CYS. Η απονομή θα γίνει από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη διάρκεια της Τελετής Λήξης της Εβδομάδας Ασφάλειας & Υγείας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του CYS για την προώθηση της Τυποποίησης και των προτύπων στην δημοτική και μέση εκπαίδευση, καθώς και την ενεργό εμπλοκή αδύνατων κοινωνικών ομάδων στην τυποποίηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί σημαντική καινοτομία για τα Κυπριακά και Ευρωπαϊκά δεδομένα στους δύο αυτούς τομείς, και στόχος του CYS είναι η υλοποίηση πολλών σχετικών δράσεων έτσι ώστε μέσα από την εκπαίδευση αλλά και την εμπλοκή των αδύνατων κοινωνικά ομάδων, όλοι οι μαθητές, που είναι οι μελλοντικοί επιχειρηματίες, επιστήμονες, οικογενειάρχες και καταναλωτές, να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν την κοινωνία του αύριο.

 

 

IMG 0942B