Ελληνικά

*της Αγγελικής Λοΐζου, 

Λειτουργού Τυποποίησης στον CYS

Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες έχουν επηρεαστεί από την τάση της εποχής για πλήρη ψηφιοποίηση του περιβάλλοντος εργασίας τους . Η πραγματικότητα δεν είναι διαφορετική και για τη βιομηχανία εκτυπωτικών μηχανημάτων εφόσον οι συνολικές πωλήσεις των εκτυπωτικών μηχανών μειώνονται παγκοσμίως και όλο και λιγότερα έγγραφα διατηρούνται σε έντυπη μορφή. Παρόλα αυτά η βιομηχανία εκτυπωτικών μηχανών δεν θεωρείται απαρχαιωμένη. Το ενδιαφέρον τώρα συγκεντρώνεται σε νέους τομείς όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και σάρωση και οι εταιρείες, οι οποίες επιζητούν να μειώσουν τα κόστη, αναζητούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα να ικανοποιήσουν τις εκτυπωτικές τους ανάγκες. Νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία cloud, αποτελούν το έναυσμα για νέες υπηρεσίες και δυνατότητες.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί Τυποποίησης ISO και IEC αποφάσισαν όπως αναπτύξουν πρότυπα για τις εκτυπωτικές μηχανές και για αυτό το λόγο δημιουργήσαν την ομάδα εργασίας ISO/IEC/JTC 1/SC 28 που επικεντρώνεται στον εξοπλισμό γραφείου. Η ομάδα εργασίας SC28 είναι μια από τις λίγες επιτροπές οι οποίες εκπονούν πρότυπα για προϊόντα και υλισμικά. Τα πρότυπα εστιάζουν στις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα, τις μεθόδους για τη μέτρηση της απόδοσης και επίδοσης των συσκευών αυτών, την ποιότητα του αποτελέσματος της εκτύπωσης και καθώς επίσης και την απόδοση των αναλωσίμων περιλαμβανομένων των μελανιών και των τόνερς. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα αυτή δημιούργησε πρότυπα τα οποία αναφέρουν τις απαιτήσεις για τον εξοπλισμό γραφείου, το χρώμα της εκτύπωσης, τους μεθόδους μέτρησης για την ποιότητα της εκτυπωτικής εικόνας και των μελανιών και τόνερς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από τους εκτυπωτές και σαρωτές αποδεικνύονται χρήσιμα για τους κατασκευαστές αφού τους βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους αλλά και να βελτιώσουν τις μηχανές τους.

Από την αρχή της δημιουργίας της, το 1989, η SC 28 έχει εκπονήσει 33 πρότυπα για εξοπλισμό γραφείου τα οποία αυτή τη περίοδο αναθεωρούνται ώστε να συμβαδίζουν με την τεχνολογία και τις εξελίξεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται κατά την αναθεώρηση τους ώστε να συμπεριληφθούν πρόνοιες για εκτυπωτές προσβάσιμους σε άτομα με αναπηρίες. Χαρακτηριστικά όπως η απλοποίηση της οθόνης για να βοηθήσει άτομα με αδύναμη όραση, το μειωμένο ύψος για τα εκτυπωτικά πολυμηχανήματα με πολλούς ανοιγόμενους δίσκους για άτομα με αναπηρίες είναι μερικά από τα παραδείγματα. Το πρότυπο ISO/IEC 10779 το οποίο περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες για την προσβασιμότητα θα εκπονηθεί στις αρχές του 2020.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η επιτροπή είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία του εξοπλισμού γραφείου παραμένει μια μικρή βιομηχανία και τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα 32 μέλη αφού πολύ λίγες είναι οι χώρες που έχουν τέτοιες βιομηχανίες. Ανησυχία προκαλείται από τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων της επιτροπής αλλά και των εθνικών οργανισμών τυποποίησης. Οι εκτυπωτικές μηχανές στην πλειοψηφία τους κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και συνεχίζεται η προσπάθεια της επιτροπής για προσέλκυση και μικρότερων και αναπτυσσόμενων βιομηχανιών.

Οι νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να προσελκύουν νέες δυνατότητες για την εκτυπωτική βιομηχανία. Οι παγκόσμιες επενδύσεις για την τρισδιάστατη εκτύπωση αναμένεται να φτάσουν τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022. Τέτοιες επενδύσεις σε τέτοιου είδους εφαρμογές συναντιούνται όλο και περισσότερο στις αρχιτεκτονικές, βιομηχανικές και σχεδιαστικές εταιρείες. Για αυτό το λόγο και η SC 28 έχει επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της για να περιλάβει και την τρισδιάστατη εκτύπωση και σάρωση. Για παράδειγμα ενώ στους συμβατικούς εκτυπωτές έχουμε μετρήσεις αναφορικά με την ποσότητα των αντίγραφων που παράγονται κάθε λεπτό, η τρισδιάστατη εκτύπωση και σάρωση ασχολείται με τον αριθμό των ωρών που χρειάζονται για την παραγωγή.

Άλλες τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνολογία cloud δίνουν τη δυνατότητα για νέες εκτυπωτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορεί να αναθέσουν σε εξωτερικούς παρόχους τις εκτυπωτικές τους ανάγκες ή να χρησιμοποιήσουν δίκτυα να συγκεντρώσουν τις ανάγκες αυτές. Τα δεδομένα από το δίκτυο μπορούν εντοπίσουν τις προβληματικές μηχανές ή να αυτοματοποιήσουν την παράδοση των εκτυπωτικών αναλωσίμων. Ακόμα ένας τομέας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιτροπής είναι ενσωμάτωση απαιτήσεων για φιλικές προς το περιβάλλον εκτυπωτικές μηχανές καθώς η αγορά γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική ζητώντας πρότυπα που περιέχουν απαιτήσεις για μείωση της ενέργειας και της κατανάλωσης χαρτιού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα πρότυπα και τις δραστηριότητες της επιτροπής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).