Ελληνικά

της Έλενας Δημοσθένους*

Είναι γνωστό ότι τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα συμβάλλουν στην ασφάλεια, την ποιότητα και τη συμμόρφωση προϊόντων και υπηρεσιών κάθε είδους και δραστηριότητας. Το βασικό δε χαρακτηριστικό της τυποποίησης, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας και εκδίδει πρότυπα που μπορούν να βοηθήσουν και να καλύψουν κενά εκεί όπου υπάρχουν. Ένα τέτοιο κενό έχει στόχο να καλύψει και το νέο διεθνές πρότυπο ISO 7101:2023 “Healthcare organization management. Management systems for quality in healthcare organizations. Requirements”.

Πρόκειται για ένα πρότυπο συστήματος διαχείρισης ποιότητας υπηρεσιών υγείας, το οποίο είναι πιστοποιήσιμο και είναι πλήρως συμβατό με όλα τα γνωστά και δημοφιλή πρότυπα συστημάτων διαχείρισης όπως είναι το CYS EN ISO 9001 για την ποιότητα, το CYS EN ISO 45001 για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία κ.α. Τα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης ανέκαθεν αποτελούσαν πολύ χρήσιμα εργαλεία για κάθε είδος επιχείρησης, αφού περιέχουν γενικές απαιτήσεις και κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πλεονέκτημα αλλά και μεγάλη πρόκληση, κυρίως όταν πρόκειται για πολύπλοκους τομείς όπως είναι αυτός της υγείας. Απόδειξη αποτελεί και η φιλότιμη προσπάθεια ερμηνείας του CYS EN ISO 9001 για τον τομέα της υγείας μέσα από το Ευρωπαϊκό πρότυπο CYS EN 15224, το οποίο όμως επίσης περιορίζεται στον καθορισμό γενικών απαιτήσεων. Ήταν επομένως εμφανής η ανάγκη δημιουργίας ενός πιο εξειδικευμένου προτύπου, που να αφορά στον τομέα της υγείας και μόνον, το οποίο να είναι πιο προσιτό στους επαγγελματίες υγείας και να αναγνωρίζει κρίσιμα σημεία και διεργασίες τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Αυτή λοιπόν την ανάγκη είναι που σκοπεύει να καλύψει το ISO 7101:2023, το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εκπονήθηκε από τη διεθνή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης ISO TC 304 Healthcare Organisation Management, με τη συμμετοχή πλειάδας εμπειρογνωμόνων από 24 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

Στόχος του ISO 7101:2023 είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας  ανεξαρτήτως μεγέθους, καθεστώτος, ειδικοτήτων και υπηρεσιών, μέσω ενός δομημένου συστήματος διαχείρισης, που περιλαμβάνει ένα σύνολο απαιτήσεων και κατευθυντήριων γραμμών, το οποίο εάν εφαρμοστεί σωστά επιτρέπει στους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας ανάμεσα σε άλλα, να:

  • Παρέχουν υπηρεσίες υγείας με σταθερά υψηλή ποιότητα
  • Ενσωματώσουν και να προωθούν κουλτούρα ποιότητας ξεκινώντας από την ανώτατη ηγεσία
  • Εφαρμόζουν συστηματικό εντοπισμό και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων κάθε είδους
  • Διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία των ασθενών και του ανθρώπινου δυναμικού τους
  • Συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων μερών
  • Ελέγχουν, να παρακολουθούν, να μετρούν και να αξιολογούν συστηματικά την παροχή υπηρεσιών και την απόδοσή τους
  • Προβαίνουν σε συνεχείς βελτιώσεις

Επιπλέον, όπως έχει ήδη αναφερθεί, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα το ότι ISO 7101:2023 είναι πιο προσιτό στους επαγγελματίες υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το πρότυπο περιλαμβάνει πλειάδα απαιτήσεων για συγκεκριμένα θέματα όπως π.χ.

  • Ταυτοποίηση & Ασφάλεια ασθενών
  • Ισότητα, Συμπερίληψη, Ιδιωτικότητα & Συμπονετική Φροντίδα Ασθενών
  • Έλεγχος & Πρόληψη λοιμώξεων
  • Πρόληψη Πτώσεων & Κατακλίσεων
  • Ασφάλεια Χειρουργείου
  • Ασφάλεια Διαγνωστικών Υπηρεσιών & Εξετάσεων
  • Διαχείριση Αποβλήτων
  • Δείκτες Ποιότητας Υγείας

Το γεγονός αυτό καθιστά πιο εύκολη την κατανόηση και εφαρμογή του προτύπου, αλλά  επιπρόσθετα ενισχύει την εμπλοκή όλου του προσωπικού, ανεξαρτήτως τμημάτων και βαθμίδων, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος.

Γενικότερα, το ISO 7101:2023 αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις υπηρεσίες υγείας ανά τον κόσμο, αφού αποτελεί το πρώτο διεθνές πρότυπο στο είδος του, ανεβάζει σημαντικά τον πήχη σε σχέση με τα γενικά πρότυπα συστημάτων διαχείρισης, και μειώνει την απόσταση από τα ιδιωτικά πρότυπα διαπίστευσης νοσηλευτηρίων, διατηρώντας και το πλεονέκτημα της διεθνούς αναγνώρισης.

Η εφαρμογή του ISO 7101:2023 θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά και σε Εθνικό επίπεδο, καθώς η ενδεχόμενη εφαρμογή και πιστοποίηση με αυτό, θα διασφαλίσει ένα πολύ καλό επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων π.χ. νοσηλευτηρίων, κλινικών, μικρών κλινικών και κέντρων ημερήσιας νοσηλείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρων φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης, εργαστηρίων κ.α.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο ή/και άλλα πρότυπα στον τομέα της υγείας, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS) στο τηλέφωνο 22411411 ή και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

*Η Έλενα Δημοσθένους (B.Sc Χημεία, ΜΒΑ) εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).