Ελληνικά

Share

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού Φύτη στην Πάφο, σε μια σεμνή τελετή την οποία διοργάνωσαν ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Φύτης και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας (ΕΤΑΠ) Πάφου, παραδόθηκε με επίσημο τρόπο στην κοινότητα της Φύτης το Εθνικό Πρότυπο για τα Φυθκιώτικα-Υφαντά Κεντήματα Φύτης στον Αργαλειό, CYS 401:2022.

Η εκδήλωση περιελάμβανε:

  • Χαιρετισμούς: εκ μέρους της Υφυπουργού Πολιτισμού κας Βασιλικής Κασσιανίδου, από το Διευθυντή Τυποποίησης του CYS κ. Πάμπο Καμμά και από τον Κοινοτάρχη της Φύτης κ. Κυριάκο Σωτηρίου
  • Σύντομη παρουσίαση του Προτύπου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων από τις ακαδημαϊκούς δρα Φρόσω Ηγουμενίδου και δρα Πετρούλα Χατζηττοφή, συμβούλους/εμπειρογνώμονες της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης η οποία συστάθηκε από τον CYS με αποκλειστική αρμοδιότητα την εκπόνηση του Προτύπου
  • Περιήγηση στο Μουσείο και στο Εργαστήρι Φυθκιώτικων Υφαντών
  • Ζωντανή επίδειξη ύφανσης σε αργαλειο

photo 3photo 1

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Γιάννης Βασιάδης Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και Γραμματέας της αρμόδιας Επιτροπής, τόνισε ότι απαραίτηση προυπόθεση και στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου είναι να αποτελεί ζώσα κληρονομιά, δηλαδή να μην έχει εγκαταλειφθεί αλλά να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, προσθέτοντας πως λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η κοινότητα της Φύτης με το Φυθκιώτικο υφαντό της.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού συνεχάρη όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην εκπόνηση του Προτύπου, ούτως ώστε να καταγράψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Φυθκιώτικου υφαντού: τον CYS, τις ακαδημαϊκούς Φρόσω Ηγουμενίδου και Πετρούλα Χατζηττοφή, την Εθνική Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης, τις έμπειρες υφάντριες από τη Φύτη και την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Το πρότυπο αυτό, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού, αποτελεί έναν οδηγό για τις μελλοντικές γενιές, για τις υφάντριες, για τους μελετητές και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους , ώστε να διασφαλιστεί η γνησιότητα και μοναδικότητα του Φυθκιώτικου υφαντού.

Ο Διευθυντής Τυποποίησης του CYS κ. Πάμπος Καμμάς, επεσήμανε πως στις 86 του σελίδες περιλαμβάνονται, αναφορά στο αντικείμενο, στους όρους και ορισμούς, λεπτομερώς τα υλικά και μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, τα χαρακτηριστικά και η τεχνική του Φυθκιώτικου Υφαντού. Πολύ χρήσιμο μέρος του προτύπου αποτελεί το Παράρτημα Α με το δειγματολόγιο χρωμάτων καθώς και το Παράρτημα Β όπου γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ευκρίνεια και σε πλήρη χρωματισμό, πλαισιώνει το έγγραφο, παρουσιάζοντας επαρκώς και ολοκληρωμένα μια όσο το δυνατό πιστή μεταφορά της τέχνης αυτής αποτυπωμένη στο χαρτί. Το πρότυπο αυτό μπορεί να αποτελέσει Οδηγό για τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς Εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί η γνησιότητα και μοναδικότητα του Φυθκιώτικου Υφαντού, συμπλήρωσε.

Ο Κοινοτάρχης Φύτης κ. Κυριάκος Σωτηρίου ανέφερε «πως το Φυθκιώτικο μεγάλωσε πολλές γενιές για αυτό και εμείς είμαστε σήμερα υπόχρεοι να το διατηρήσουμε ζωντανό».

Ο κ. Νάσος Χατζηγεωργίου Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση, ως προς την διατήρηση και ανάδειξη του Φυθκιώτικου υφαντού, γιατί συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου να εγγραφεί το Φυθκιώτικο Υφαντό στον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε σύντομη παρουσίαση του Προτύπου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων οι δρ.Φρόσω Ηγουμενίδου και δρ.Πετρούλα Χατζηττοφή ανέφεραν πως η παραδοσιακή κυπριακή υφαντική και κεντητική αποτελούν συγγενείς κλάδους τεχνικής δημιουργίας με μακρόχρονη ιστορία και με ποικίλες τοπικές εκφράσεις. Ανέφεραν επίσης πως μέσα από την υλοποίηση του Προτύπου, επιδιώχθηκε η κατά το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση και ανάδειξη των παραδοσιακών γνωρισμάτων, τα οποία διακρίνουν το Φυθκιώτικο κέντημα από άλλα είδη κεντήματος, διασφαλίζοντας την αναγνώρισή του ως αυθεντικού και μοναδικού είδους χειροτεχνικής δημιουργίας.

Η εκδήλωση έτυχε της δέουσας δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής κάλυψης τόσο από τοπικά όσο και από Παγκύπριας εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης και τηλεοπτικούς σταθμούς. 

  

Πρότυπα: Πρόσβαση & Αγορά

Μπορείτε να ψάξετε για πρότυπα χρησιμοποιώντας το ευρετήριο προτύπων

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ