Ελληνικά

Share

 * της Ναταλί Γιωργαλλά

Ελπιδοφόρα νέα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, η CEN δημιούργησε πρόσφατα μια νέα Τεχνική Επιτροπή (TC), CEN TC 475 ‘Finance’. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν άλλες ευρωπαϊκές Τεχνικές Επιτροπές οι οποίες να εστιάζουν σε χρηματοοικονομικά θέματα. Παρόλο που, στο διεθνή χώρο, συγκεκριμένα στον ISO, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, η αντίστοιχη τεχνική επιτροπή στον εν λόγω τομέα, η ISO TC 068 Financial Services, με έτος δημιουργίας το 1972.

Ο αντίστοιχος εθνικός οργανισμός τυποποίησης του CYS, ο εθνικός οργανισμός τυποποίησης της Γερμανίας, DIN (Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης) με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε την ίδρυση του CEN TC 475 ‘Finance’ στο CEN. Η πρωτοβουλία του DIN για τη δημιουργία αυτού του TC έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από την πλειονότητα των 34 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη CEN. Εκτός από τη Γερμανία (DIN) ως εμπνευστή, η Βουλγαρία (BDS), η Φινλανδία (SFS), η Ιταλία (UNI), η Ελβετία (SNV), η Ισπανία (UNE) και το Ηνωμένο Βασίλειο (BSI) θα συμμετάσχουν επίσης ενεργά με τους αντίστοιχους φορείς τυποποίησης για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών χρηµατοοικονοµικών προτύπων.

Η νεοσύστατη CEN TC 475 ‘Finance’ θα αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενσωματώνοντας σχετικές δραστηριότητες τυποποίησης ISO και συμπληρώνοντας υφιστάμενες πρωτοβουλίες και κανονισμούς. Αυτό θα διευκολύνει τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τις βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ευθυγράμμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Με την ανάπτυξη προτύπων για το θέμα, η CEN TC 475 ‘Finance’ στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές πρακτικές.

Αρχικά, η CEN TC 475 ‘Finance’ θα ασχοληθεί με εργασίες τυποποίησης στους τομείς της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, της ανάλυσης κινδύνου και της δήλωσης βιωσιμότητας των χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Αναμένεται ότι η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αναμφίβολα, τα προαναφερθέντα συνεπάγονται ελπιδοφόρα νέα και για τον Κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, η CEN TC 475 ‘Finance’ έχει πλέον ενσωματωθεί στην Εθνική Αντανακλαστική Επιτροπή (National Mirror Committee) Financial Services, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα καθώς και τρόπους συμμετοχής, επικοινωνήστε με την αρμόδια λειτουργό του CYS, Ναταλί Γιωργάλλα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 22.411.448.

 

*Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

Πρότυπα: Πρόσβαση & Αγορά

Μπορείτε να ψάξετε για πρότυπα χρησιμοποιώντας το ευρετήριο προτύπων

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ